SNICKERS TORTA NEODOLJIVO DOBRA
05:50Sastojci (za veliku tortu): Biskvit:
- 16 bjelanjaka
- 20 kašika šećera
- 2 vrećice bourbon vanilin šećera
- 15 kašika brašna
- 24 kašike mljevenih oraha
- 4 kašike krušnih mrvica
- 16 žumanjaka
- 8 kašika šećera
- 200 g čokolade za kuhanje
- 2 margarina
- 1 kašika šećera u prahu
- 1 dl hladnog mlijeka
- 400 g šećera
- 4 dl mlijeka
- 250 g mlijeka u prahu
- 300 g pečenog i izmrvljenog kikirkija
- 2 vrećice čokoladne glazure
Za pripremu biskvita umutite bjelanjke sa šećerom i bourbon vanilin šećerom. Miješajte elektirčnim mikserom na najvećoj brzini dok ne dobijete čvrst snijeg. U snijeg tada postupno dodavajte orahe, krušne mrvice i brašno i još jednom dobro izmiješajte. Smjesu odvojite na dva dijela i pecite odvojeno na temperaturi od oko 160°C prethodno zagrijane pećnice oko 40 minuta. Kore su pečene kad na dodir više nisu ljepljive.
Za pripremu prve kreme skuhajte žumanjke pomiješane sa šećerom i na kockice raskomadanom čokoladom. Kremu maknite sa vatre kada se zgusne i ostavite ga da se ohladi. Margarin umutite sa hladnim mlijekom i šećerom u prahu i dobroizmiješajte. Dobivenu smjesu pažljivo ulijte u ohlađenu kremu.
Za pripremu druge kreme otopite šećer i čim dobije zlatno-žutu boju dodajte mlijeko pa kuhajte dok ne zavrije. Maknite sa vatre i odmah dodajte mlijeko u prahu. Električnim mikserom miješajte sve dok se krema ne ohladi.Kikiriki umotajte u čistu krpu i izmrvite ga valjkastim predmetom (staklena boca). Izmrvljeni kikiriki dodajte u ohlađenu drugu kremu.Prvu koru položite na podlogu za serviranje i premažite je sa ½ prve kreme. Na to pažljivo nanesite drugu kremu i izravnajte. Na to pažljivo položite drugu polovicu prve kreme i preklopite drugom korom.
Čokoladnu glazuru pripremite prema uputama sa vrećica i prelijte preko snickers torte.Snickers tortu ostavite na hlađenje barem 24h kako bi se kore omekšale.
0 komentari