SNICKERS TORTA NEODOLJIVO DOBRA

05:50


Sastojci (za veliku tortu): Biskvit:
  • 16 bjelanjaka
  • 20 kašika šećera
  • 2 vrećice bourbon vanilin šećera
  • 15 kašika brašna
  • 24 kašike mljevenih oraha
  • 4 kašike krušnih mrvica
Prva krema:
  • 16 žumanjaka
  • 8 kašika šećera
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 2 margarina
  • 1 kašika šećera u prahu
  • 1 dl hladnog mlijeka
Druga krema:
  • 400 g šećera
  • 4 dl mlijeka
  • 250 g mlijeka u prahu
  • 300 g pečenog i izmrvljenog kikirkija
Za glazuru:
  • 2 vrećice čokoladne glazure
Priprema:
Za pripremu biskvita umutite bjelanjke sa šećerom i bourbon vanilin šećerom. Miješajte elektirčnim mikserom na najvećoj brzini dok ne dobijete čvrst snijeg. U snijeg tada postupno dodavajte orahe, krušne mrvice i brašno i još jednom dobro izmiješajte. Smjesu odvojite na dva dijela i pecite odvojeno na temperaturi od oko 160°C prethodno zagrijane pećnice oko 40 minuta. Kore su pečene kad na dodir više nisu ljepljive.
Za pripremu prve kreme skuhajte žumanjke pomiješane sa šećerom i na kockice raskomadanom čokoladom. Kremu maknite sa vatre kada se zgusne i ostavite ga da se ohladi. Margarin umutite sa hladnim mlijekom i šećerom u prahu i dobroizmiješajte. Dobivenu smjesu pažljivo ulijte u ohlađenu kremu.
Za pripremu druge kreme otopite šećer i čim dobije zlatno-žutu boju dodajte mlijeko pa kuhajte dok ne zavrije. Maknite sa vatre i odmah dodajte mlijeko u prahu. Električnim mikserom miješajte sve dok se krema ne ohladi.Kikiriki umotajte u čistu krpu i izmrvite ga valjkastim predmetom (staklena boca). Izmrvljeni kikiriki dodajte u ohlađenu drugu kremu.Prvu koru položite na podlogu za serviranje i premažite je sa ½ prve kreme. Na to pažljivo nanesite drugu kremu i izravnajte. Na to pažljivo položite drugu polovicu prve kreme i preklopite drugom korom.
Čokoladnu glazuru pripremite prema uputama sa vrećica i prelijte preko snickers torte.Snickers tortu ostavite na hlađenje barem 24h kako bi se kore omekšale.

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari