TORTA OD LIMUNA I KOKOSA
03:47
Kora/biskvit
- 5 bjelanjaka
- 3/4 šalice masnoće
- 1 1/2 šalica šećera
- 1 1/2 žličica ekstrakta vanilije
- 2 šalice brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 žličica soli
- 1 šalica mlijeka
Nadjev:
- 3/4 šalice šećera
- 2 žlice škrobnog brašna
- malo soli
- 3/4 šalice hladne vode
- 2 žumanjka
- 3 žlice limunovog soka
- 1 žlica maslaca
Glazura:
- 3/4 šalice masnoće
- 3 3/4 šalice sitnog šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/3 šalice vode
- 1 1/4 šalice mrvica kokosa
Stavite bjelanjke u malu zdjelu; ostavite ih na sobnoj temperaturi oko 30 minuta.
U velikoj zdjeli u glatku kremu izmiješajte masnoću i šećer. Dodajte
vaniliju i promiješajte. Pomiješajte zajedno brašno, sol i prašak za
pecivo; dodajte u kremu od maslaca zajedno sa mlijekom.
Izlupajte bjelanjke u čvrsti snijeg; polako žlicom umiješajte u tijesto.
Razdijelite u tri namašćena i nabrašnjena okrugla lima za torte.
Pecite na 180 stupnjeva oko 18-20 minuta ili dok čačkalica pokaže da
je gotovo. Hladite 10 minuta; izvadite iz limova na žicu da se posve
ohlade.
U velikoj tavi miješajte šećer, škrobno brašno i sol. Umiješajte
vodu. Kuhajte miješajući na srednjoj vatri dok se zgusne. Smanjite
vatru; kuhajte miješajući još 2 minute.
Sklonite s vatre. Umiješajte malu količinu kreme u žumanjke; vratite
tavu na vatru, neprekidno miješajući. Ostavite da prokuha; pa kuhajte
miješajući još 2 minute. Sklonite s vatre.
Umiješajte limunov sok i maslac. Ohladite, bez miješanja, do sobne temperature.
U velikoj zdjeli, miješajte masnoću i sitni šećer u glatku kremu;
dodajte vaniliju. Postupno dodajte vodu, miješajući da opet postane
glatko.
Premažite nadjev između slojeva biskvita. Premažite glazuru sa svih strana torte; obilno pospite kokosom.
Ima za 12-14 osoba.
0 komentari